wędzone tofu,
zielona fasolka szparagowa,
2 marchewki,
pieczarki - 10 szt.,
sezam,
orzechy laskowe,
cebula - 2 małe,
czarne oliwki wg uznania,
bamboo shoots,
ananas z puszki do pesta;
zielona pietruszka,
bazylia,
papryczki chilli,
czosnek,
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, cebule obrać i poszatkować, wszystko to wsypać w żaroodporne naczynie wysmarowane olejem, a następnie dodać pokrojone marchewki. Sparzyć zieloną fasolkę i również dodać, a następnie: bamboo shoots, czarne oliwki i pokrojone w plasterki wędzone tofu. Posiekane orzechy laskowe lekko uprażyć i wrzucić do dania, dosypać łyżeczkę sezamu.
Zamieszać i wstawić do piekarnika na ok. 45 min.
Pesto: do naczynia do ucierania wrzucić bazylię, pietruszkę, posiekany czosnek, posiekane orzechy, 2 papryczki chili i ucierać do skutku, odrobina cytryny, sól i pierz.
Po wyjęciu z piekarnika polać potrawę pesto, na wierzch poukładać kawałki ananasa, udekorować pomidorkami i zjeść :)
Wskazówki i uwagi:
Można dodać marchewkę z puszki wtedy jest 100 pewności, że będzie miękka.
Nadesłał(a) gaga1,
dnia: 2011-11-01 19:42:24.2
Źródło/autor przepisu: ja