Ciasto drożdżowe z marchwią
Potrawa śląska.
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
marchew 2-2,5 kg
cukier 35 dag
mąka pszenna 1 kg
drożdże 5 dag
mleko 1/4 litra
jaja 3 szt.
cukier 12 dag
cukier waniliowy 1 paczka
masło 12 dag
Przygotowanie:
Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych otworach. Mąkę przesiać i ogrzać. Z drożdży, niewielkiej ilości mąki, odrobiny cukru i mleka sporządzić rozczyn o konsystencji gęstej śmietany, po czym pozostawić do wyrośnięcia.
Jaja utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać wyrośnięty rozczyn i mąkę, wyrobić. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki i brzegów naczynia, dodać stopione i wystudzone masło i dalej wyrabiać do momentu, aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Wyrobione ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Następnie na wysmarowaną tłuszczem blachę nałożyć ciasto, wygładzić, a na powierzchnię nałożyć potartą marchew wymieszaną z cukrem. Piec podobnie jak inne ciasta drożdżowe (zależnie od wielkości 15-50 min. w temp. 160-180°C, najlepiej sprawdzać patyczkiem czy już gotowe).
Twoje zapiski: