Ciasteczka imbirowe "zozworki"
Potrawa śląska
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
Imbir (zozwor) 1-2 płaskie łyżeczki
Cukier 30 dag.
Żółtka 2 szt.
Jaja 2 szt.
Mąka krupczatka 30 dag.
Tłuszcz lub wosk pszczeli do smarowania blachy
Przygotowanie:
Cukier utrzeć z żółtkami i jajami na puszystą masę, dodać przesianą mąkę i imbir. Całość dobrze wyrobić i rozwałkować na płaty ok. 5 mm. Foremkami wykrawać ciastka, które należy
pozostawić do przeleżenia na ok.3-4 godziny.
Następnie układać na wysmarowaną blachę i wypiekać w niezbyt gorącym piekarniku.
Włożyć po wystudzeniu do ciemnego, zamknietego słoja lub puszki. Podawać po 2-3 dniach.
Twoje zapiski: