puszka.pl - pysznie!

Bardzo smaczne naleśniki [obiad 2in1]

Przepis jest sprawdzony na wielu (również mięsożernych) znajomych; to oni stwierdzili, że trzeba podzielić się nim ze światem :)


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: 15 (licząc po 2 naleśniki na porcję)

naleśniki:
0,5 kg mąki pszennej
4 jajka
0,5 litra mleka
0,5 litra wody
trochę oliwy (50 ml? niech butelka zrobi 'gul gul gul' :D)
szczypta soli
szczypta cukru
łyżeczka kurkumy (dla pięknego koloru)

nadzienie I:
kilka marchewek
200 g pestek słonecznika
posiekany pęczek natki pietruszki
surowe jajko lub dwa ("lepiszcze budownicze")
sól, pieprz

nadzienie II:
brokuł
kostka twarogu
duża cebula
oliwa do smażenia
sól, pieprz

Przygotowanie:

Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować na gładką masę. Jak smażyć naleśniki, chyba wiadomo ;)

W czasie, gdy smażymy naleśniki zdążymy przygotować oba nadzienia, wypić kawę i zrobić całą masę innych rzeczy :)

I nadzienie: marchewki obrać, ugotować do miękkości na parze, zetrzeć na tarce lub rozdrobnić widelcem; połączyć z pestkami, natką, surowym jajkiem, przyprawami.

II nadzienie: cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie; brokuła podzielić na różyczki, ugotować na parze, po ugotowaniu rozdrobnić; warzywa połączyć z twarogiem i przyprawami.

Na każdy naleśnik przypada duża łyżka nadzienia na środek, składamy brzegi tworząc kopertę-kieszonkę. Naleśniki z marchewką trzeba koniecznie podgrzać przed podaniem (w nadzieniu jest surowe jajko!), np. podsmażyć na patelni.

Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

! Jeśli zdecydujemy się na użycie mąki innej niż pszenna (ja czasami blenderuję na mąkę płatki owsiane), ciasto warto zostawić na min. 2 godziny, żeby się związało.

! Jeśli robimy naleśniki z mąki razowej, owsianej etc. dobrze jest zostawić stos naleśników na talerzu i przykryć je czymś, żeby nie wysychały. Dzięki temu placki będą bardziej elastyczne i nie będą pękać przy składaniu.

! Z podanej ilości składników wychodzi jakieś 30 cienkich naleśników.

! Polecam robienie dużych porcji i mrożenie na zapas, chyba że ktoś lubi codziennie stać w kuchni; składniki na nadzienie mogą ulegać modyfikacjom (ja eksperymentuję z różnymi przyprawami); w efekcie mamy naleśniki-koperty z dwoma różnymi nadzieniami, proponuję podawać je oddzielnie: pierwsze ma dużo żelaza, drugie wapnia, a pierwiastki te nie wchłaniają się dobrze w swoim towarzystwie.
Nadesłał(a) ~della007, dnia: 2011-10-01 20:37:42.208
Źródło/autor przepisu: chwila natchnienia/ della 007

Twoje zapiski: