puszka.pl - pysznie!

Risotto z ciecierzycą lub fasolą i orzechami nerkowca

Szybkie, proste i smaczne włoskie danie :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2-3 osób

200 g ryżu arborio
2 papryki (czerwona i zielona)
100 g pieczarek (ja pomijam)
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
50 g orzechów nerkowca
125 g ciecierzycy lub fasoli (z puszki)

3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
500 ml bulionu
1 łyżeczka soli
czarny pieprz

Przygotowanie:

1. Pokroić papryki na małe kawałki. Umyć i pokroić pieczarki. Obrać i drobno pokroić cebulę. Posiekać czosnek.
2. Posiekać orzechy i wrzucić je do garnka, na oliwę. Smażyć aż lekko zbrązowieją.
3. Dodać cebulę i smażyć przez minutę aż zmięknie.
4. Dodać fasolę/ciecierzycę i smażyć przez 2-3 minuty.
5. Dodać paprykę, pieczarki, czosnek i ryż. Mieszać aż olej wszystko pokryje. Dodać bulion i zagotować cały czas mieszając.
6. Zmniejszyć ogień, przyprawić, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20-25 minut. Często mieszać, żeby ryż się nie przyklejał! Jeśli jest za mało bulionu, dodajemy wodę - 50 ml na raz. Smacznego :)

Wskazówki i uwagi:

Oczywiście można kombinować i zmieniać składniki :) Ja np. nie lubię pieczarek, więc ich nie dodaję. Ryż można dodać inny, ale jednak arborio najlepiej się nadaje.
Nadesłał(a) Banana, dnia: 2011-09-07 17:00:58.158
Źródło/autor przepisu: książka "Smart Cooking 1"

Twoje zapiski: