makaron 400 g - najlepiej pełnoziarnisty, kokardki albo świderki
rukola - 200 g
pomidory suszone - słoik
ser owczy lub jakikolwiek słony ser biały - 200 g
młoda cebulka ze szczypiorem - 1 pęczek
sos: oliwa z pomidorów
4 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy
zioła wedle gustu - np. bazylia, oregano
sól
pieprz albo ostra papryka
Przygotowanie:
Do gotującej się wody wrzucić makaron i gotować według instrukcji.
Pomidory odsączyć i pokroić w paski, ser w kostkę, a cebulkę w wąskie pierścionki. Wymieszać w dużej misce z rukolą. Wymieszać porządnie składniki sosu i dodać do zieleniny.
Odsączony, gorący makaron dodać do reszty, wymieszać całość. Voila!
Wskazówki i uwagi:
Po dodaniu gorącego makaronu rukola "zwiędnie" i sałatka opadnie. Smakowi to absolutnie nie przeszkadza.
Nadesłał(a) sonnentau,
dnia: 2011-09-09 16:17:55.086
Źródło/autor przepisu: znalazłam w segregatorze mamy lubego, nie wiem jednak, skąd się znalazł u niej.