Zupa z ogórków małosolnych i mleka kokosowego
Ogórkowa z małosolnych i zielonych ogórków bardziej mi smakuje, może ze względu na łagodniejszy smak, który jeszcze bardziej łagodzi mleczko kokosowe. Jak dla mnie pycha, zachęcam do spróbowania!
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
ok. 10 dużych ogórków małosolnych
1 zielony ogórek
3 duże ziemniaki
marchew
kawałek pora
kawałek selera
ok.120 ml mleka kokosowego
sól
pieprz
kostka warzywna
majeranek (zioła wg uznania)
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać wody i zagotować z przyprawami i kostką warzywną. Na sam koniec dodać mleko kokosowe i ewentualnie więcej wody jeżeli jest za gęsta.
Wskazówki i uwagi:
Jeżeli ktoś woli bardziej kwaśny smak ogórkowej, radze dodać mniej mleka kokosowego. Jeżeli dodamy mniej wody, bardzo dobrze nadaje się na pastę do makaronu. Smacznego ;)
Twoje zapiski: