puszka.pl - pysznie!

Prosty czekoladowy brownie

Czekoladowy 'placek' wprost z USA. Fajnie zabrać trochę do szkoły/pracy na drugie śniadanie w formie batonika :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: ok. 15 porcji

2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
ok. 1/2 szklanki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 szklanka wody
ok. 4-5 łyżek oleju
cukier waniliowy wedle uznania (ja dodaję 1 cały :)
ew. orzechy, kawałki czekolady lub garść bakalii

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do ok. 175-180°C.

W misce zmieszać składniki do uzyskania jednolitej masy (lekko lejąca, kleista). Wlać do foremki (takiej wąskiej :) Piec ok. 25-30 min., póki powierzchnia nie przestanie być połyskliwa.

Wskazówki i uwagi:

Ciasto odstawiamy chwilkę do ostygnięcia (chociaż ja nie jestem na tyle cierpliwa :). Wedle uznania można polać gorzką czekoladą :) Tniemy na paseczki lub kwadraciki.
Nadesłał(a) Daiana, dnia: Sep 12, 2011
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: