1 kg bakłażanów
1 cebula
0,5 zielonej papryki
2 średnie pomidory
2 ząbki czosnku
1/4 szkl. oliwy
sok z połowy cytryny
0,5 łyżki soli
pieprz
Przygotowanie:
Umyte bakłażany nakłuć widelcem i upiec ok. 30 min w piekarniku w temp. 220°C.
W międzyczasie pokroić drobno cebulę, posiekać paprykę oraz sparzone i obrane ze skórki pomidory, czosnek rozgnieść. Cebulę podsmażyć na oliwie, dodać paprykę i czosnek. Dusić ok. 15. minut.
Upieczone bakłażany obrać ze skóry (można najpierw dać je pod zimną wodę, co ułatwi proces). Przez chwilę poczekać, aż odsączy się woda z bakłażanów, następnie pokroić je lub zmiksować w maszynie. Dodać do cebuli razem z pomidorami i przez jakieś kolejne 10-15 min. dusić pod przykryciem. Na koniec dodać powoli sok z cytryny i przyprawy.
Wskazówki i uwagi:
W czasie jedzenia myślimy o rumuńskim pochodzeniu tej potrawy oraz o tym, co można zrobić, by obalić w polskim społeczeństwie liczne nieprawdziwe mity na temat tego fajnego kraju.