Chutney żurawinowo-pomarańczowy na surowo
Podawać do indyjskich dań, kotletów (zwł. strączkowych), smażonego tofu itd.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1/2 kg świeżych żurawin
2 pomarańcze
1 szkl. cukru (nie trzeba od razu dodawać całego, jeśli wolimy mniej słodkie)
1/2 łyżeczki świeżego, startego imbiru (albo 1/4 łyżeczki mielonego)
szczypta (mniej niż 1/8 łyżeczki) zmielonych goździków
Przygotowanie:
Jedną pomarańczę obrać ze skórki i białej "gąbki", drugą porządnie wyszorować szczoteczką i wyparzyć (żeby pozbyć się chemii, którą są nasączone). Obie pomarańcze pokroić w kawałki, wrzucić do malaksera, dodać żurawiny i cukier wymieszany z przyprawami. Pulsować (włączać i wyłączać malakser) przez kilka sekund, aż kawałki będą wielkości połówki grochu.
Odstawić w chłodne miejsce do przegryzienia. Wymieszać przed podaniem. Można ozdobić cienko pokrojonymi plasterkami pomarańczy.
Wskazówki i uwagi:
Można przechowywać w zamkniętym naczyniu w lodówce do tygodnia. Naczynie musi być szklane lub stalowe.
Twoje zapiski: