Deser: borówki z melonem w imbirowo-cytrusowej "glazurze"
Podawać w temperaturze pokojowej lub schłodzone. Doskonałe jako samodzielny deser lub dodatek do lodów, owoców itp.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
na 3 szklanki
2 szklanki świeżych lub mrożonych borówek amerykańskich (lub smacznych jagód)
1 szklanka pokrojonego w kawałki melona, np. Cantaloupe
- ja proporcje owoców odwróciłam
0,5 łyżki miodu lub słodu
limonka lub pomarańcza: 1 łyżka soku + 0,5 łyżeczki drobno startej skórki
imbir: kilka kropel świeżego lub szczypta mielonego
Przygotowanie:
Borówki umyć. Melona (najlepiej schłodzonego) obrać ze skórki, wygarnąć łyżką pestki ze środka, a miąższ pokroić w sporą kostkę (taką na 1 nieduży kęs).
W dużym garnku dobrze wymieszać miód/słód, sok i skórkę z limonki lub pomarańczy oraz imbir. Można _minimalnie_ podgrzać lub rozwodnić, żeby "glazura" nie była taka gęsta. Dodać borówkę i melona Cantaloupe. Całość wstrząsnąć, delikatnie wymieszać.
Twoje zapiski: