puszka.pl - pysznie!

Deser: borówki z melonem w imbirowo-cytrusowej "glazurze"

Podawać w temperaturze pokojowej lub schłodzone. Doskonałe jako samodzielny deser lub dodatek do lodów, owoców itp.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na 3 szklanki

2 szklanki świeżych lub mrożonych borówek amerykańskich (lub smacznych jagód)
1 szklanka pokrojonego w kawałki melona, np. Cantaloupe
- ja proporcje owoców odwróciłam

0,5 łyżki miodu lub słodu
limonka lub pomarańcza: 1 łyżka soku + 0,5 łyżeczki drobno startej skórki
imbir: kilka kropel świeżego lub szczypta mielonego

Przygotowanie:

Borówki umyć. Melona (najlepiej schłodzonego) obrać ze skórki, wygarnąć łyżką pestki ze środka, a miąższ pokroić w sporą kostkę (taką na 1 nieduży kęs).

W dużym garnku dobrze wymieszać miód/słód, sok i skórkę z limonki lub pomarańczy oraz imbir. Można _minimalnie_ podgrzać lub rozwodnić, żeby "glazura" nie była taka gęsta. Dodać borówkę i melona Cantaloupe. Całość wstrząsnąć, delikatnie wymieszać.
Nadesłał(a) ~ama, dnia: Aug 12, 2011
Źródło/autor przepisu: pomysł z http://www.ama.agro.pl/pl/3_kulinaria.html

Twoje zapiski: