200 g fasolki tri color (może być inna, np. mung, adzuki, soja - też z takich robiłam)
250 g pieczarek
suszone grzyby (garść)
3 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
kawałek białej kapusty (taki jaki jest we włoszczyźnie)
4-5 łyżek płatków owsianych
mała cebula
słonecznik
ok. 2 łyżeczki siemienia lnianego
ew. kawałek suchej bułki
2 łyżki oleju
sól
inne przyprawy - np. zielona pietruszka (może być suszona), pieprz zielony, pieprz czerwony, tymianek
Przygotowanie:
Fasolę namoczyć, ugotować. Pieczarki umyć, pokroić, podsmażyć. Suszone grzyby namoczyć i podgotować. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać. Kawałek kapusty podgotować. Płatki owsiane przelać wrzątkiem nad durszlakiem. Wszystko zmielić w maszynce do mielenia.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć i tez można przepuścić przez maszynkę. Często mielę kawałek suchej bułki, żeby przeczyścić maszynkę.
Część słonecznika skruszyć i dodać do masy (reszta będzie na posypkę) razem z siemieniem lnianym. Teraz 2 łyżki oleju, przyprawy i wymieszać wszystko. Masę odstawić na godzinę.
Podłużną foremkę na pasztet wysmarować olejem, wysypać nasionami (ten słonecznik bądź dynia). Nakładać masę - lepiej nie nakładać bardzo wysoko, bo spód już będzie chrupiący, a środek jeszcze mokry. Wierzch posypać nasionami. Przykryć folią.
Piec około 40 min. w temperaturze 170°C. Płaski pasztet można sprawdzić wcześniej.
Wskazówki i uwagi:
Oczywiście jak każdy przepis można modyfikować wg własnych upodobań, uprościć etc., ale jeśli mi czas pozwala, trzymam się właśnie tych wielu składników i takiej dziubdzianiny.
Nadesłał(a) Surri,
dnia: 2011-08-05 17:31:30.011
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.