puszka.pl - pysznie!

Wariacje na temat sałatki nicejskiej (z tofu wędzonym)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4 porcje

sałata (a najlepiej paczka mieszanych sałat)
5 młodych ziemniaków
200 g zielonej fasolki szparagowej
200 g żółtej fasolki szparagowej
3 duże pomidory
puszka karczochów
1/2 czerwonej cebuli
po 20 czarnych i zielonych oliwek
2 łyżki kaparów
kostka wędzonego tofu (160 g)
świeża pietruszka
świeża bazylia

dressing:
3 łyżki octu balsamicznego
1 ząbek czosnku
3 łyżeczki musztardy francuskiej
8 łyżek oliwy z oliwek
sól
pieprz

Przygotowanie:

Sałatę myjemy i wrzucamy do miski, dodajemy ugotowane ziemniaki w łupinkach (pokrojone w ćwiartki), fasolkę szparagową (gotujemy ją przez 5 minut), pokrojone w ćwiartki pomidory, pokrojone na połówki karczochy, pokrojoną cebulę oraz oliwki i kapary. Wszystko mieszamy.

Do osobnej małej miski wlewamy ocet balsamiczny, dodajemy wyciśnięty czosnek i musztardę, mieszamy, następnie ciągle mieszając dodajemy oliwę z oliwek.

Polewamy sałatkę dressingiem, mieszamy, odstawiamy na chwilę.
Sałatkę układamy na talerzu, dekorujemy tofu (pokrojonym w paski), posypujemy pietruszką i bazylią. Smacznego :)
Nadesłał(a) dejagata, dnia: 2011-08-09 17:05:40.006
Źródło/autor przepisu: mój blog - http://foodpornveganstyle.blogspot.com

Twoje zapiski: