4 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej (lub pół na pół z białą)
1 i 3/4 szkl. cukru
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
3 czubate łyżeczki siemienia lnianego
1/2 łyżki cynamonu
1 szkl. oleju
2 szkl. mleka sojowego (ja dałam niecałe)
ok. 1/2 kg drylowanych wiśni
olej + bułka tarta do blachy
Przygotowanie:
Połączyć mąkę, cukier, proszek, siemię i cynamon w dużej misce. Dokładnie wymieszać. Do suchych składników wlać mleko i olej i mieszać łyżką tak, by do ciasta wprowadzić dużo powietrza.
Wylać na blachę posmarowaną olejem i posypaną bułką tartą. Ułożyć na cieście wiśnie. Piec przez ok. 40-45 minut w temperaturze 200°C. Sprawdzić patyczkiem czy upieczone.
Nadesłał(a) Felodrema,
dnia: 2011-08-02 16:21:35.114
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.