Chleb turecki - świąteczny
Miodowo-migdałowy chleb z rodzynkami
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
mąka pszenna 1 kg
drożdże 6 dag
miód naturalny lub melasa 10 dag
mleko 1 szklanka + 2-3 łyżki do smarowania wierzchu
jaja 2 szt. + 1 szt. do smarowania wierzchu
cukier 10 dag
masło 5 dag
sól 1 dag
rodzynki 5 dag
migdały mielone 3 dag (do posypania wierzchu)
Przygotowanie:
Mąkę przesiać i ogrzać. Drożdże wymieszać z miodem, połową mleka oraz niewielką ilością mąki, aby uzyskały w czasie rośnięcia konsystencję gęstej śmietany.
Jaja ubić z cukrem, połączyć z pozostałym mlekiem i rozczynem, wymieszać, dodać mąkę. Zarobić. Do zarobionego ciasta dodać stopione masło i dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać sól i rodzynki, jeszcze przez chwilę wyrabiać.
Formy keksowe wysmarować tłuszczem i ułożyć w nich wałki ze sporządzonego ciasta. Formy powinny być wypełnione ciastem w 3/4 ich wysokości. Tak przygotowane chleby ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, przykrywając na ten czas czystą, płócienną ściereczką.
Przed włożeniem do pieca wierzch ciasta posmarować jajem roztrzepanym z mlekiem za pomocą pędzla i posypać zmielonymi migdałami. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu ciepłe chleby wyjmować z foremek i układać na desce lub na stolnicy.
Twoje zapiski: