puszka.pl - pysznie!

Kluski leniwe żółte od żółtek (bez mąki)

Kluski zmodyfikowane z wykorzystaniem żółtek jaj, które zostały mi po robieniu Bezy - Tortu Pavlovej... Opłaca się to robić tylko jeśli białka wykorzystaliśmy do czegoś innego, np. właśnie do bezy.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 3-4 osób

6 żółtek
1/2 kg chudego twarogu w kostce
2 łyżki otrąb (ja mam mieszankę owsiane+orkiszowe+żytnie i zarodki pszenne)
6 łyżek skrobi
sól

Przygotowanie:

Wszystko mieszamy, mieszamy, mieszamy - trochę to trwa ale warto. Wyszła mi masa zbita i dość twarda, taka że dało się z niej formować w dłoniach kuleczki (co widać na zdjęciu).

Wrzucamy je do garnka z wrzącą, osoloną wodą. Czekamy aż kuleczki-kluseczki wypłyną na powierzchnię, wyławiamy cedzakiem i koniec.

Wskazówki i uwagi:

Najlepiej jeść ciepłe, podane z sosem i warzywkami. Moje zostały wykorzystane do zupy - Białej Polewki.
Nadesłał(a) koralina, dnia: Aug 1, 2011
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: