puszka.pl - pysznie!

Makaron z miodem (lub słodem) i orzechami [Maccheroni con miele e noci]

Danie to nawiązuje w swej tradycji do Świąt Bożego Narodzenia, ponieważ w wielu rejonach Włoch jest przygotowywane jako "pierwszy talerz" jeszcze w okresie wigilii.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

600 g makaronu typu rurki (duże)
sól
150 g wyłuskanych orzechów
ok. 200 g gęstego miodu lub słodu
skórka z 1 pomarańczy [*]

Przygotowanie:

Makaron ugotować "al dente" w lekko osolonej wodzie. W tym czasie zetrzeć orzechy na bardzo drobne kawałeczki (można je dodatkowo podprażyć na suchej patelni, żeby wzmocnić ich aromat). W małym rondelku rozpuścić na bardzo małym ogniu miód wspólnie ze skórką z pomarańczy.

W wazie lub w głębokim półmisku ułożyć jedną warstwę ugotowanego makaronu, polać ciepłym miodem i posypać tartymi orzechami, postępować podobnie z kolejnymi warstwami aż do czasu wykończenia przygotowanych składników. Należy tak rozdysponować masę, aby na wierzchu były miód i orzechy.

Pozostawić całość do całkowitego ostygnięcia, a następnie podawać do konsumpcji. Smacznego !

Wskazówki i uwagi:

[*] Ze skórki z pomarańczy należy usunąć i odciąć do maksimum jej białą część i pokroić ją na bardzo wąskie pasemka. Można też otrzeć skórkę na tarce uważając, żeby zetrzeć tylko wierzchnią warstwę.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-09-20 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Serwis makaron (już nie istnieje)

Twoje zapiski: