kruche ciasto: 220 g mąki
110 g masła
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
nadzienie: 500 g porzeczek
3 jajka
100 g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
100 g zmielonych migdałów
szczypta soli
1 czubata łyżka mąki
+ cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Przygotować kruche ciasto: masło posiekać na stolnicy razem z mąką, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać żółtko i wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki tortownicy (spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia). Ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 200°C, aż będzie miało jasnobrązowy kolor (ok. 15-20 minut).
Przygotować nadzienie. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z połową cukru oraz cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodać zmielone migdały i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać resztę cukru i ubijać, aż piana będzie gładka i lśniąca. Dodać masę żółtkowo-migdałową oraz porzeczki wymieszane z łyżką mąki. Delikatnie wymieszać łyżką.
Masę wylać na zapieczony spód i wyrównać powierzchnię. Piec w 180°C przez 40 minut. Pozostawić do ostudzenia, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Wskazówki i uwagi:
Przepis skopiowałam, więc teraz coś ode mnie: PYCHA:)