puszka.pl - pysznie!

Galaretka porzeczkowa (na zimę)

Pyszne wspomnienie lata w zimie. Można użyć do naleśników, herbaty, kefiru, na chleb... Polecam.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

porzeczki czerwone lub czarne - kto co ma
cukier w proporcji 1:1 - tak dałam z czerwonymi, a z ciemnymi można mniej

Przygotowanie:

Porzeczki umyć, oczyścić. Wsypać do garnka, dodać cukier. Zagotować przez chwilę, następnie zmiksować.

Jak ciut wystygnie, przetrzeć przez sitko, tak aby skórki i pestki oddzielić od soku. Przelać do słoiczków, zapasteryzować.

Wykorzystałam garnek oblepiony galaretką i pestki do ugotowania kompotu. Nic się nie zmarnowało - pestki zjadły kury:)

Wskazówki i uwagi:

W internecie jest wiele różnych wariacji. Gdzieś czytałam, aby owoce tylko przelać wrzątkiem i utrzeć z cukrem, potem przez sitko i w słoiki, bez gotowania - ale tak się bałam. W każdym razie wyszła PYCHOTKA.
Nadesłał(a) monika77, dnia: 2011-07-29 16:35:07.991
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: