1/2 kg bananów
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka cynamonu
50 g suszonych moreli
1/2 opakowania płatków migdałów (tj. 50 g)
+ tłuszcz i mąka do foremki
Przygotowanie:
Masło stopić, zestawić z ognia, wymieszać z cukrem i lekko przestudzić [*]. Wbić jajka, dolać mleko i wymieszać mikserem na gładką masę. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać i małymi porcjami wsypywać do masy miksując do czasu, aż ciasto będzie gładkie.
Banany obrać i pokroić na grube [**] plasterki. Skropić sokiem z cytryny i posypać cynamonem. Wymieszać z pokrojonymi w paski morelami [***] i połową płatków migdałowych. Owoce dodać do ciasta i wymieszać drewnianą łyżką [****].
Podłużną foremkę do ciasta (keksową) posmarować masłem i oprószyć mąką. Napełnić ciastem, wierzch posypać resztą migdałów i piec w temperaturze 190°C przez 45 minut.
Wskazówki i uwagi:
[*] Przestudzić czyli ochłodzić na tyle, żeby można było bez poparzenia wsadzić w to palec ;)
[**] W oryginalnym przepisie plasterki są grube, ale po upieczeniu stwierdzam, że cieńsze są lepsze, bo ten upieczony już banan nie smakuje najlepiej w tak dużych kawałkach.
[***] Ja zamiast moreli dodałam rodzynki, ale nie polecam. Nie pasują do tego ciasta.
[****] Ciasto jest wtedy już bardzo gęste i miesza się je ciężko, więc ja pofatygowałam jeszcze mikser i wyszło mi to bardzo sprawnie.
Nadesłał(a) wegetarianka,
dnia: 2011-07-26 16:45:33.802
Źródło/autor przepisu: Tina