główka kapusty pekińskiej
kilka papryk (najlepiej kolorowych)
ok. 250 g kukurydzy (ja używam mrożonej - czyli 0,5 paczki)
trochę ricotty (w zależności od upodobań)
pomidor
świeży koperek
czarne oliwki (jeśli ktoś woli, to zielone)
Kapustę pekińską umyć, pokroić w drobne paseczki, wrzucić do miski (najlepiej plastikowej), trochę posolić, by puściła sok. Umyć papryki, wyjąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę. Ugotować kukurydzę na parze (sprawdzić widelcem czy jest miękka). Ser ricotta pokroić w kosteczkę. Pomidora sparzyć, pokroić w kostkę. Umyć koperek, pokroić drobno.
Wszystkie składniki wymieszać, dodać przyprawy i oleje (wg kuchni 5 przemian przyprawy dodajemy już między dokładaniem kolejnych warzyw). Dobrze wymieszać i zajadać ze smakiem.
Wskazówki i uwagi:
Najlepiej składniki dodawać w kolejności wg kuchni 5 przemian (różne tabelki są w internecie) - ja akurat teraz nie pamiętam kolejności w jakiej dodawałam składniki.
Można też dodać trochę jogurtu i musztardy, albo majonezu.
Nadesłał(a) magdalenka91,
dnia: 2011-07-26 16:38:15.29
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.