puszka.pl - pysznie!

Sałatka z pekinki, papryki, kukurydzy i ricotty

Na pewno żaden wynalazek, jedynie urozmaicenie standardowych sałatek, ale jest przepyszna i w dodatku zdrowa.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: 6 lub więcej

główka kapusty pekińskiej
kilka papryk (najlepiej kolorowych)
ok. 250 g kukurydzy (ja używam mrożonej - czyli 0,5 paczki)
trochę ricotty (w zależności od upodobań)
pomidor
świeży koperek
czarne oliwki (jeśli ktoś woli, to zielone)

pieprz ziołowy
zioła prowansalskie
kardamon
troszkę soli
1 łyżka oleju lnianego
1 łyżka oleju z czarnuszki
1 łyżka octu balsamicznego

Przygotowanie:

Kapustę pekińską umyć, pokroić w drobne paseczki, wrzucić do miski (najlepiej plastikowej), trochę posolić, by puściła sok. Umyć papryki, wyjąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę. Ugotować kukurydzę na parze (sprawdzić widelcem czy jest miękka). Ser ricotta pokroić w kosteczkę. Pomidora sparzyć, pokroić w kostkę. Umyć koperek, pokroić drobno.

Wszystkie składniki wymieszać, dodać przyprawy i oleje (wg kuchni 5 przemian przyprawy dodajemy już między dokładaniem kolejnych warzyw). Dobrze wymieszać i zajadać ze smakiem.

Wskazówki i uwagi:

Najlepiej składniki dodawać w kolejności wg kuchni 5 przemian (różne tabelki są w internecie) - ja akurat teraz nie pamiętam kolejności w jakiej dodawałam składniki.

Można też dodać trochę jogurtu i musztardy, albo majonezu.
Nadesłał(a) magdalenka91, dnia: Jul 26, 2011
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: