sos salsa verde: świeża pietruszka (4 całe gałązki)
świeża bazylia (4 całe gałązki)
ew. inne zioła (mięta, oregano, szczypiorek)
kapary (słoik 100 g)
ząbek czosnku
oliwa z oliwek (10 łyżek)
pieprz
sok z ćwiartki cytryny
Sos:
Zioła i kapary powinno się drobno posiekać. Ja wybrałam wersję dla leniuchów i wrzuciłam wszystko do blendera - czyli zioła, połowa słoika kaparów, wyciśnięty czosnek, oliwa z oliwek, pieprz i sok z cytryny, wszystko miksujemy, na końcu dodajemy drugą połowę słoiczka kaparów. Najlepiej będzie, jak pozostawimy sos na parę godzin, aby oliwa przesiąkła ziołami.
Sałatka:
Warzywa myjemy, kroimy sałatę i paprykę, dodajemy groszek i gotowe :)
Wskazówki i uwagi:
Aby sałatka była bardziej syta, można np. dodać makaron WonTon.
Smacznego :)