puszka.pl - pysznie!

Zielona surówka z sosem salsa verde


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki: dla 3 osób

sos salsa verde:
świeża pietruszka (4 całe gałązki)
świeża bazylia (4 całe gałązki)
ew. inne zioła (mięta, oregano, szczypiorek)
kapary (słoik 100 g)
ząbek czosnku
oliwa z oliwek (10 łyżek)
pieprz
sok z ćwiartki cytryny

surówka:
świeży szpinak (pół paczki)
sałata lodowa (połowa)
zielona papryka (połowa)
świeży groszek (ilość dowolna)

Przygotowanie:

Sos:
Zioła i kapary powinno się drobno posiekać. Ja wybrałam wersję dla leniuchów i wrzuciłam wszystko do blendera - czyli zioła, połowa słoika kaparów, wyciśnięty czosnek, oliwa z oliwek, pieprz i sok z cytryny, wszystko miksujemy, na końcu dodajemy drugą połowę słoiczka kaparów. Najlepiej będzie, jak pozostawimy sos na parę godzin, aby oliwa przesiąkła ziołami.

Sałatka:
Warzywa myjemy, kroimy sałatę i paprykę, dodajemy groszek i gotowe :)

Wskazówki i uwagi:

Aby sałatka była bardziej syta, można np. dodać makaron WonTon.
Smacznego :)
Nadesłał(a) dejagata, dnia: 2011-07-25 16:40:41.795
Źródło/autor przepisu: mój blog - http://foodpornveganstyle.blogspot.com

Twoje zapiski: