puszka.pl - pysznie!

Chleb razowy drożdżowy na miodzie


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

mąka razowa pszenna 1 kg
woda lub serwatka 1/2 litra
drożdże 30 g
cukier 20 g
miód naturalny 1 łyżka
sól 10 g
margaryna 50 g

Przygotowanie:

Mąkę wsypać do miski i podgrzać, ustawiając w ciepłym miejscu. Wodę/serwatkę, drożdże, cukier i miód wymieszać razem z dodatkiem niewielkiej ilości mąki, pozostawić na kilka minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Następnie wlać zaczyn do miski z mąką, w której wcześniej należy zrobić dołek. Ciasto wyrobić, po czym pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, przykrywając czystą lnianą ściereczką.

Po wyrośnięciu, gdy ciasto zwiększy swoją objętość o 10%, należy dodać sól, resztę płynu do odpowiedniej gęstości i ponownie wyrobić bardzo dokładnie, aby odchodziło od reki. Ciasto powinno mieć stosunkowo luźną konsystencję. Wyrobione ciasto pozostawić w ciepłym miejscu. Foremki keksowe (korytka) wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką pszenną i ułożyć w nich ciasto do 3/4 wysokości. Wierzch ciasta wyrównać ręką zwilżoną w wodzie. Foremki przykryć ściereczką i ponownie pozostawić do wyrośnięcia.

Wypiekać w dobrze nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu wyjąć z foremek na deskę lub stolnicę, a wierzch ciasta posmarować pędzlem zwilżonym w lekko osłodzonej wodzie. Powoli studzić.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-09-20 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Przepisy śląskie

Twoje zapiski: