puszka.pl - pysznie!

Minimalistyczna zupa z czerwonej soczewicy z czosnkiem i curry


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1,5 szklanki czerwonej soczewicy
5-6 szkl. wody
1,5 kostki bulionu warzywnego
2 cebule
3 ząbki czosnku

1,5 łyżki curry
1 łyżeczka papryki
sól
pieprz
olej do smażenia
2 łyżki mąki

Przygotowanie:

Zagotować wodę w garnku. Do wrzącej dodać kostki warzywne, soczewicę (nie moczyć przed gotowaniem), curry i paprykę. Czerwona soczewica gotuje się szybko, w mniej niż 15 min.

Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem. Gdy się zeszkli, dodajemy 2 łyżki mąki i energicznie mieszamy (żeby nie powstały grudki). Całość wlewamy do ugotowanej zupy cały czas mieszając. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego.
Nadesłał(a) Hannah, dnia: 2011-07-23 21:00:33.794
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: