puszka.pl - pysznie!

Ogórki małosolne z chrzanem

Doskonałe jako dodatek do obiadu, do kanapek. Mowa tu oczywiście o ogórkach małosolnych.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 3 l słój

2,5 kg małych ogórków
5-6 ząbków czosnku
kilka gałązek kopru
kawałek korzenia chrzanu
ew. kilka listków chrzanu
3 łyżki soli
3 l wody

Przygotowanie:

Ogórki dokładnie umyć i ułożyć w wyparzonym słoju. Czosnek obrać ze skórek i ząbki przekroić na połówki. Chrzan oskrobać i pokroić w mniejsze kawałki. Każdą warstwę ogórków przekładać koprem, kawałkami czosnku, korzenia i liści chrzanu. Zalać gorącą wodą wymieszaną z solą (można też zimną, ale zalane gorącą szybciej się zakiszą). Zalewy ma być tyle by przykryła ogórki.

Przykryć, tak, aby żaden ogórek nie wystawał i trzymać w ciepłym miejscu przez dwa dni. Jeśli jest chłodno, może się okazać, iż trzeba będzie poczekać trzy dni.

Wskazówki i uwagi:

Do kiszenia oprócz naczyń szklanych nadają się również kamionki i emaliowane garnki (nie mogą być obite).
Nadesłał(a) agnmid, dnia: Jul 23, 2011
Źródło/autor przepisu: z sieci

Twoje zapiski: