puszka.pl - pysznie!

Smażona czosnkowa cukinia z oliwkami


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

1 średnia cukinia
1/2 łyżeczki vegety (bez inozynianu sodu)
1/2 łyżeczki białego mielonego pieprzu

5 dużych ząbków czosnku
10 czarnych oliwek bez pestek
1 marynowana papryczka chilli
2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Cukinię kroimy w plastry o grubości 4 mm. Każdy plaster posypujemy vegetą i białym pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z pomidorów oraz olej rzepakowy. Ząbki czosnku kroimy wzdłuż na połowę, oliwki w plasterki. Na gorący olej wrzucamy czosnek oraz papryczkę chilli, smażymy około 2 minut, następnie wyjmujemy z oleju. Na patelnię wkładamy plastry cukinii stroną z przyprawami do góry. Smażymy około 5 minut (aż nabiorą złotawego koloru). Plastry odwracamy i posypujemy pieprzem, dosmażamy.

Kiedy cukinia jest już usmażona, zdejmujemy ją z patelni, na którą wrzucamy pokrojone w plasterki oliwki. Smażymy je ok. 1 minuty. Wyjmujemy i układamy obok cukinii z czosnkiem. Smacznego!
Nadesłał(a) agnmid, dnia: 2011-07-22 17:31:02.71
Źródło/autor przepisu: http://www.winiary.pl/przepis.aspx/68598/aromatyczna-cukinia-smazona-z-czosnkiem-i-oliwkami

Twoje zapiski: