5 dużych ząbków czosnku
10 czarnych oliwek bez pestek
1 marynowana papryczka chilli
2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Cukinię kroimy w plastry o grubości 4 mm. Każdy plaster posypujemy vegetą i białym pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z pomidorów oraz olej rzepakowy. Ząbki czosnku kroimy wzdłuż na połowę, oliwki w plasterki. Na gorący olej wrzucamy czosnek oraz papryczkę chilli, smażymy około 2 minut, następnie wyjmujemy z oleju. Na patelnię wkładamy plastry cukinii stroną z przyprawami do góry. Smażymy około 5 minut (aż nabiorą złotawego koloru). Plastry odwracamy i posypujemy pieprzem, dosmażamy.
Kiedy cukinia jest już usmażona, zdejmujemy ją z patelni, na którą wrzucamy pokrojone w plasterki oliwki. Smażymy je ok. 1 minuty. Wyjmujemy i układamy obok cukinii z czosnkiem. Smacznego!