puszka.pl - pysznie!

Buchty - kluski drożdżowe gotowane na parze

Kuchnia śląska. Kluski podawane są na słodko lub słono.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

mąka pszenna 500 g
mleko słodkie (w sensie nie kwaszone) 1 szklanka
drożdże 30 g
cukier
jaja 2 szt.
masło 3 łyżki
szczypta soli

Przygotowanie:

Sporządzić rozczyn z mleka, drożdży, niewielkiej ilości mąki i odrobiny cukru. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Naczynie z rozczynem ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać, po czym wraz z jajami dodawać do wyrośniętego rozczynu. Ciasto wyrabiać łyżką drewnianą lub ręką tak długo, aż zacznie odchodzić od brzegów naczynia. Wówczas dodać stopione i przestudzone masło, szczyptę soli i dalej wyrabiać. Po dokładnym wyrobieniu, "wyruszaniu", powierzchnię ciasta wyrównać, przykryć czystą ściereczką i ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie, formować okrągłe kluski wielkością zbliżone do pączków. Kluski układać na stolnicy oprószonej mąką. Ponownie ustawić w ciepłym miejscu.

Gdy zaczną rosnąć, gotować je w parze. W tym celu najlepiej przygotować szeroki garnek z wrzącą wodą, naciągnąć na niego czystą płócienną ściereczkę i obwiązać sznurkiem. W trakcie gotowania nałożone na ściereczkę kluski należy przykryć odpowiedniej wielkości miską dopasowaną do wielkości garnka.

Wskazówki i uwagi:

Kluski podawać na gorąco lub zimno z kompotem z jagód, powidłami, kapustą kiszoną i kotletami z roślin strączkowych lub po prostu polane roztopionym masłem z cukrem i cynamonem.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-09-20 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Przepisy śląskie

Twoje zapiski: