puszka.pl - pysznie!

Soba maki - sushi w nowym wydaniu


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 10 szt.

1 pęczek makaronu soba (japoński makaron gryczany)
2 sushi nori sheets (arkusze prażonych alg morskich)
kilka prążków papryki (3 kolory)
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżka sezamu naturalnego
słodko-pikantny sos chili (opcjonalnie)
+ mata bambusowa

Przygotowanie:

Gotujemy makaron soba - wrzucamy na wrzątek, gotujemy 5 minut, odcedzamy i moczymy w zimnej wodzie.

Do przygotowanej miski wlewamy sos sojowy, olej sezamowy, wsypujemy sezam, dodajemy odcedzony makaron i paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy.

Na arkuszu nori rozkładamy wymieszane składniki - ilość dowolna, w zależności od tego jakiej grubości maki chcemy uzyskać. Zawijamy za pomocą maty bambusowej, kroimy i gotowe. Serwujemy z sosem lub bez. Smacznego :)
Nadesłał(a) dejagata, dnia: 2011-07-20 21:36:51.023
Źródło/autor przepisu: mój blog - http://foodpornveganstyle.blogspot.com

Twoje zapiski: