Wiśniada - wiśniowa lemoniada
Rodzaj diety: wegańska & RAW
Składniki:
400 g świeżych wiśni
50 g drobnego cukru
1 gałązka świeżego estragonu (pominęłam)
sok z 2 limonek (lub ew. cytryny)
600 ml wody sodowej (gazowanej, chociaż u mnie zwykła, bo dzieci nie lubią gazowanych)
+ lód
Przygotowanie:
Wiśnie, cukier i estragon włożyć do garnka i zalać 450 ml wody. Powoli doprowadzić do wrzenia mieszając aż rozpuści się cukier, a następnie gotować przez około 10 minut, aż wiśnie będą bardzo miękkie. Zdjąć z ognia.
Przez sitko wlać wodę wiśniową do naczynia, odcedzając pestki i estragon. Dokładnie przetrzeć cały miąższ z wiśni. Do naczynia z sokiem wiśniowym dodać sok z limonek. Schłodzić aż będzie gotowe do podania.
Przelać do dzbanka i dolać wodę sodową. Nalać do szklanek wypełnionych lodem. Można udekorować skórką z limonek i wiśniami.
Twoje zapiski: