puszka.pl - pysznie!

Chłodnik z zielonego groszku i kalarepy

Chłodnik... pyszny, lekki, idealny na gorące wakacyjne dni. Pełen witamin! Smakuje tym dużym jak i tym najmniejszym pociechom. Prosty w przygotowaniu. Naturalność to jego pasja:)


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 3-4 osób

1 szklanka zielonego groszku, świeżego lub mrożonego
1 świeża kalarepa
1 litr bulionu warzywnego
1/2 serka topionego
3 łyżki gęstej śmietany
sól
biały pieprz

Przygotowanie:

Bulion zagotować, wsypać zielony groszek, gotować aż groszek zmięknie. Dodać 1/2 serka topionego, zmiksować blenderem.

Kalarepę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wsypać do gotującego się chłodnika. Doprawić solą i białym pieprzem. Gotować do średniej miękkości kalarepki. Wystudzić. Dodać gęstą śmietanę. Podawać schłodzony np. z groszkiem ptysiowym.

Wskazówki i uwagi:

Łatwy w przygotowaniu, lekki i smaczny. Super warzywny smak!
Nadesłał(a) anexa, dnia: Jul 10, 2011
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: