puszka.pl - pysznie!

Pyszna zupa jarzynowo-cukiniowa z czosnkiem i makaronem

Pyszna i zdrowa zupka z cukinii.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

2 średnie cukinie
2 średnie marchewki
1 mała pietruszka (korzeń)
1/8 selera korzeniowego
1 kostka rosołowa + 1,5 litra wody
100 g ulubionego makaronu
1 ząbek czosnku
szczypta natki pietruszki
szczypta koperku
sól
pieprz
100 ml śmietany 12% (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Cukinie myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki. Marchewki, pietruszkę oraz seler myjemy, obieramy i trzemy na grubej tarce.

W garnku gotujemy ok. 1,5 litra wody. Gdy się zagotuje, dodajemy kostkę rosołową oraz warzywa. Całość gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez ok. 15 min., po czym wrzucamy makaron i gotujemy całość 5-12 min. w zależności od rodzaju makaronu i tego, czy wolimy miękki czy twardy.

Pod koniec gotowania dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, szczyptę natki pietruszki, szczyptę koperku oraz sól i pieprz do smaku. Podajemy ozdobione śmietaną. Smacznego!
Nadesłał(a) marcia7, dnia: Jul 10, 2011
Źródło/autor przepisu: Marta Jasuwienas

Twoje zapiski: