puszka.pl - pysznie!

Soja duszona w pomidorach z ogórkiem, kurkumą i miętą

Przepyszna potrawa! Lekka i syta.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2-4 osób

50-100 g soi (suche ziarna)
2 małe pomidory
0,5 ogórka
2 cebulki wraz ze szczypiorem

biały pieprz
vegeta (bez inozynianu sodu)
przyprawa Kotanyi 'Secrets of orient: Cairo Shoarma' (kurkuma 26%, sól jodowana, pietruszka, kolendra, cukier brązowy, fenkuł 6%, pieprz, mięta) lub własna mieszanka

Przygotowanie:

Soję przygotować wg. zasad, moczyć całą noc, potem gotować 2 godziny, aż będzie miękka.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Ogórka pokroić. Cebulki ze szczypiorem poszatkować na duże kawałki.

Po ugotowaniu soję odcedzić. Dorzucić pokrojone składniki i dodać trochę wody. Przyprawić. Dusić na małym ogniu, w małym garnku ok. 20 minut. Gotowe!

Wskazówki i uwagi:

Ja przyprawiam dość obficie, bo lubię gdy potrawy mają bardzo wyraźny smak.
Można wypróbować inne przyprawy z tej serii Kotanyi, np. azjatyckie, egipskie. Wszystkie są przepyszne i mają ciekawe połączenia.
Nadesłał(a) ruta, dnia: Jul 20, 2011
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: