puszka.pl - pysznie!

Brukiew zasmażana "kuloch"

Kuchnia śląska. Brukiew była w Polsce bardzo popularna przed rozpowszechnieniem się uprawy ziemniaków. Ma sporą wartość odżywczą. W wyglądzie przypomina rzepę, może też trochę selera, a w smaku kalarepkę.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

brukiew żółta lub biała 1 kg
masło 12 dag
mąka pszenna 2 łyżki stołowe
sól
cukier

Przygotowanie:

Brukiew opłukać, obrać i pokroić w kostkę podobnie jak marchewkę. Pokrojoną brukiew zalać wrzącą wodą tak, aby była lekko przykryta. Dodać sól do smaku i łyżeczkę cukru. Gotować pod przykryciem do miękkości.

Po ugotowaniu i częściowym odparowaniu wody zagęścić zasmażką z masła (10 dag) i mąki, ponownie zagotować, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i dodać surowe masło (2 dag).

Wskazówki i uwagi:

Podawać na ciepło jako dodatek do dań gorących typu kotlety, pulpety, krokiety itp.
Nadesłał(a) pat, dnia: Sep 20, 2000
Źródło/autor przepisu: Przepisy śląskie

Twoje zapiski: