Brukiew zasmażana "kuloch"
Kuchnia śląska. Brukiew była w Polsce bardzo popularna przed rozpowszechnieniem się uprawy ziemniaków. Ma sporą wartość odżywczą. W wyglądzie przypomina rzepę, może też trochę selera, a w smaku kalarepkę.
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
brukiew żółta lub biała 1 kg
masło 12 dag
mąka pszenna 2 łyżki stołowe
sól
cukier
Przygotowanie:
Brukiew opłukać, obrać i pokroić w kostkę podobnie jak marchewkę. Pokrojoną brukiew zalać wrzącą wodą tak, aby była lekko przykryta. Dodać sól do smaku i łyżeczkę cukru. Gotować pod przykryciem do miękkości.
Po ugotowaniu i częściowym odparowaniu wody zagęścić zasmażką z masła (10 dag) i mąki, ponownie zagotować, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i dodać surowe masło (2 dag).
Wskazówki i uwagi:
Podawać na ciepło jako dodatek do dań gorących typu kotlety, pulpety, krokiety itp.
Twoje zapiski: