Letnie puszyste gofry z budyniowym kleksem i owocami
Super deser z wykorzystaniem wszelkich owoców sezonowych. Najważniejsze, że można go przygotować wcześniej - przed przyjściem gości czy też przed wyruszeniem na piknik!
160 g mąki
1,5 łyżki drobnego cukru
szczypta soli
50 g masła
2 jajka
270 ml mleka
masa budyniowa: 1/4 kostki masła
mleko
budyń śmietankowy
sezonowe owoce, np. truskawki, kiwi czy zielone albo fioletowe winogrona
Przygotowanie:
Do mąki dodajemy cukier, sól, stopione i przestudzone masło, żółtka oraz połowę mleka. Składniki mieszamy mikserem dolewając resztę mleka. Odstawiamy na chwilę. Włączamy gofrownicę - musi być mocno rozgrzana! Ubijamy pianę z białek, na sztywno, dodając szczyptę soli. Białka dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką.
Pieczemy około 5 minut w zależności od rodzaju gofrownicy. W połowie na chwilę uchylam gofrownicę by wypuścić parę, ale to może też zależy od sprzętu. Gofry do wystygnięcia ustawiamy w pionie, żeby były chrupkie, a nie miękkie.
Masa budyniowa:
Około 1/4 kostki masła gotujemy w mleku (średnio o połowę mniej mleka niż w przepisie z budyniu). W małej ilości mleka rozpuszczamy budyń śmietankowy i wlewamy do gotującego się mleka cały czas mieszając. Masa powinna zrobić się jednolita, gęsta i kleista.
Na gofry łyżką "chlapiemy" kleksa z budyniu, trochę go rozsmarowujemy, a na nim układamy dowolne sezonowe owoce. Koniecznie truskawki, dla koloru można dodać kiwi czy zielone albo fioletowe winogrono. Mniam! Smacznego!
Nadesłał(a) agf,
dnia: 2011-07-07 16:40:31.546
Źródło/autor przepisu: agf/ Aleksandra Filipowska