Brukiew oprószana - "kuloch", "kwaki"
Kuchnia śląska. Brukiew była w Polsce bardzo popularna przed rozpowszechnieniem się uprawy ziemniaków. Ma sporą wartość odżywczą. W wyglądzie przypomina rzepę, może też trochę selera, a w smaku kalarepkę.
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
brukiew żółta lub biała 1 kg
masło 5 dag
mąka pszenna 1 łyżka pełna
sól
cukier
Przygotowanie:
Przeprowadzić obróbkę wstępną brukwi (obrać itp.). Pokrojoną w kostkę ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli i cukru.
Do miękkiej brukwi (nie odlewając wody) dodać surowe masło i w trakcie gotowania oprószyć ją mąką, ciągle mieszając. Doprowadzić do zagotowania, żeby maka nie była surowa.
Wskazówki i uwagi:
Podawać na ciepło jako dodatek do dań gorących - wszelkiego rodzaju kotletów, pulpetów, krokietów itp.
Twoje zapiski: