2 średnie ogórki gruntowe
100 g tofu wędzonego
50 g kiełków fasoli mung z puszki
sól
pieprz
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 ząbek czosnku
sezam
siemię lniane
Przygotowanie:
Sezam i siemię uprażyć na suchej patelni dość często mieszając. Gotowe odłożyć na bok.
Ogórka obrać, umyć i pokroić w półplasterki. Tofu pokroić w kostkę, wrzucić na gorącą patelnię teflonową, smażyć na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas i podlewając sosem sojowym i olejem sezamowym. Posolić, popieprzyć. Gdy tofu zacznie brązowieć, dodać zmiażdżony ząbek czosnku i kiełki. Posypać sezamem i siemieniem. Wymieszać.
Nadesłał(a) aga,
dnia: 2011-07-07 15:18:25.763
Źródło/autor przepisu: mój blog - http://eksperymentalnie.blogspot.com/2010/12/saatka-z-tofu-ogorkow-i-kiekow.html