700 g dojrzałych, miękkich i soczystych gruszek
2 łodygi selera naciowego
750 ml bulionu warzywnego
sól
biały pieprz
sok z 1/2 cytryny
220 ml śmietanki kremówki
100 g sera feta
Przygotowanie:
Gruszki obrać, rozciąć na połówki, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kosteczkę. Gruszki i plasterki selera (nać będzie służyła do dekoracji) zalać niewielką ilością wody i gotować 15 minut. Schłodzić, zmiksować na gładki krem.
Zagotować bulion i dodać puree gruszkowe. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zupę mocno schłodzić, a następnie wymieszać z ubitą śmietanką. Dodać pokrojony w kostkę ser feta. Przed podaniem udekorować listkami selera.
Nadesłał(a) dorota54,
dnia: 2011-07-05 22:18:13.857
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.