puszka.pl - pysznie!

Biszkopt z kremem orzechowym

Kuchnia śląska


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki:

Jaja – 8 szt.
Cukier – 40 dag.
Mąka pszenna – 20 dag.
Mąka ziemniaczana – 20 dag.
Woda – 8 łyżek
Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

Krem:
Masło – 50 dag.
Jaja – 4 szt.
Cukier – 20 dag.
Orzechy laskowe łuskane – 20 dag.
Orzechy włoskie łuskane – 5-6 dag (połówki)

Przygotowanie:

Przygotować blachę o niezbyt niskich krawędziach, wysmarować ją tłuszczem i wyłożyć papierem pergaminowym. Wierzch papieru również natłuścić.
Jaja umyć i oddzielić z nich białka od żółtek, tak aby żółtka się nie rozpadły. Do białek dodać wodę i razem ubijać na sztywną pianę, po czym dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści.
Gdy piana będzie już dobra dodawać do niej, ciągle ubijając, stopniowo po jednym żółtku.
Na koniec dodać oba gatunki mąki i proszek do pieczenia i wszystko razem dokładnie, lecz delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać na blachę, wyrównać i wypiekać jak inne ciasta biszkoptowe.
Po upieczeniu, gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, zdjąć z niego pergamin i powoli wystudzić. Po wystudzeniu przekroić na dwie warstwy.

Przygotować krem:
W tym celu należy masło utrzeć w makutrze, jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Wszystko razem połączyć wtedy, gdy cukier będzie już całkowicie rozpuszczony. Z orzechów laskowych wybrać kilka najładniejszych do dekoracji, resztę zemleć lub zetrzeć na tarce ziemniaczanej. Do przygotowanej masy maślanej dodać tyle zmielonych orzechów, aby była wystarczająco smarowna.
Przygotowaną masą przełożyć obie warstwy ciasta. Ciasto złożyć, jego powierzchnię posmarować cienką warstwą kremu. Nitką zaznaczyć na powierzchni cista kratkę ok.6x6 cm. Wnętrza kratek wypełnić na przemian orzechem laskowym i połówką orzecha
włoskiego.
Ostrym nożem w zaznaczonych miejscach przekroić poszczególne ciastka tak, ażeby się nie deformowały.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-09-16 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Przepisy śląskie

Twoje zapiski: