Zabaglione to idealny pomysł na gorące, wakacyjne dni. Jest to tradycyjny, włoski deser, który dodatkowo cechuje się prostotą i wspaniałym smakiem. W moim przepisie proponuję kompozycję z marakują. Polecam!
1. Zabajone przygotowuje się w kąpieli wodnej. Przygotuj garnek, zagotuj w nim trochę wody.
2. W metalowej misce połącz żółtka, cukier puder, cukier waniliowy i cynamon do smaku. Ubij wszystko na gęstą, bladożółtą masę.
3. Nie przerywając mieszania dodawaj powoli wino.
4. Miskę z zawartością ustaw na garnku z gotującą się wodą. Ubijaj masę ok. 15 min. aż stanie się gęsta i jasna. Pod koniec ubijania powinny pojawić się na niej wzgórki.
5. Zdejmij miskę z garnka i ubijaj dalej ok. 5 min. do wystygnięcia masy. Dodaj przecier z marakui lekko mieszając.
6. Wystudź całą masę, podawaj w pucharkach z bitą śmietaną i owocami.
Wskazówki i uwagi:
Zabaglione można serwować również na ciepło.
Można podawać z innymi dodatkami, np. z lodami lub z bakaliami.
Nadesłał(a) Pepe,
dnia: 2011-07-05 22:10:49.464
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.