Przepis na tą potrawę znalazłam kiedyś w jednej z babskich gazet ;) Składniki nie są drogie, a zapiekanka jest pożywna i nadaje się także na przekąskę.
1,2 kg brokułów
1 opakowanie mrożonego francuskiego ciasta (polecam z Biedronki, dobrze komponuje się z przyprawami, a cena nie szokuje)
250 ml śmietany 22%
4 jajka
czosnek granulowany
sól
pieprz
80 g żółtego sera (można więcej, wedle upodobań)
Przygotowanie:
Brokuły podzielić na różyczki. Gotować 5 minut w posolonym wrzątku. Odsączyć.
Rozwinąć rozmrożone ciasto francuskie. Razem z papierem ułożyć na blaszce. Na cieście ułożyć brokuły. Śmietanę wymieszać z jajkami, przyprawić solą i pieprzem. Połową sosu polać brokuły, oprószyć czosnkiem i wszystko grubo przysypać startym serem.
Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 225°C. Po 10 minutach wyjąć, posmarować pozostałym sosem. Ponownie włożyć do piekarnika i piec jeszcze 5-8 minut, do czasu zarumienienia się góry.
Nadesłał(a) mloda14-14,
dnia: 2011-07-09 17:30:12.959
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.