puszka.pl - pysznie!

Zapiekanka serowo-brokułowa na cieście francuskim

Przepis na tą potrawę znalazłam kiedyś w jednej z babskich gazet ;) Składniki nie są drogie, a zapiekanka jest pożywna i nadaje się także na przekąskę.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 6 osób

1,2 kg brokułów
1 opakowanie mrożonego francuskiego ciasta (polecam z Biedronki, dobrze komponuje się z przyprawami, a cena nie szokuje)
250 ml śmietany 22%
4 jajka
czosnek granulowany
sól
pieprz
80 g żółtego sera (można więcej, wedle upodobań)

Przygotowanie:

Brokuły podzielić na różyczki. Gotować 5 minut w posolonym wrzątku. Odsączyć.

Rozwinąć rozmrożone ciasto francuskie. Razem z papierem ułożyć na blaszce. Na cieście ułożyć brokuły. Śmietanę wymieszać z jajkami, przyprawić solą i pieprzem. Połową sosu polać brokuły, oprószyć czosnkiem i wszystko grubo przysypać startym serem.

Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 225°C. Po 10 minutach wyjąć, posmarować pozostałym sosem. Ponownie włożyć do piekarnika i piec jeszcze 5-8 minut, do czasu zarumienienia się góry.
Nadesłał(a) mloda14-14, dnia: 2011-07-09 17:30:12.959
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: