Babka cioci Elwiry
Kuchnia śląska
Rodzaj diety: ovo-wege
Składniki:
Jaja 4 szt.
Cukier 25 dag.
Mąka ziemniaczana 25 dag.
Mąka pszenna 3 łyżki
Masło 25 dag.
Cytryna 1 szt.
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Przygotowanie:
Masło stopić i ochłodzić. Jaja umyć, wbić do miski i ubić z cukrem na pulchną masę. Do jaj dodać mąkę ziemniaczaną i przesianą mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie, lecz delikatnie wymieszać, dodać skórkę otartą z cytryny i sok z całej cytryny. Ciągle mieszając, delikatnie wlać cienkim strumieniem przestudzony tłuszcz. Do wysmarowanej tłuszczem foremki wysypanej bułką tartą włożyć ciasto i piec w średnio nagrzanym
piekarniku. Po upieczeniu i wystudzeniu wyjąć i posypać cukrem pudrem. W celu dłuższego przechowania (2-3 dni) babkę można polać polewą czekoladową.
Twoje zapiski: