8 łyżeczek agar agar
450 ml lemoniady (sok z cytryny, woda, cukier)
600-700 ml soku truskawkowego
serek (twaróg) naturalny w wiaderku (1 kg)
migdały (jeśli ktoś woli, mogą być także orzechy, rodzynki)
owoce: truskawki, jagody, maliny, brzoskwinie itp.
Przygotowanie:
Lemoniadę gotuję z 4 łyżeczkami agaru ok. 10 min. aż do jego rozpuszczenia. Odstawiam do ostudzenia. Oddzielnie gotuję także 4 łyżeczki agaru w soku truskawkowym (również ok. 10 min.) i odstawiam do ostudzenia.
Do serka wlewam powoli przestudzoną lemoniadę z agarem i mieszam mikserem tak, by nie było grudek. Dodaję wcześniej obrane i pokrojone migdały. Masę przelewam do tortownicy i wkładam na 15 min. do lodówki.
W tym czasie myję i kroję owoce. Po wyjęciu tortownicy z lodówki (masa musi stężeć, aby nie była płynna), układam na ser owoce i zalewam ostudzonym sokiem truskawkowym z agarem. Wstawiam tortownicę ponownie do lodówki i czekam aż sok stężeje. Gdy to nastąpi, sernik jest gotowy do jedzenia.
Nadesłał(a) nulka,
dnia: 2011-07-03 23:03:42.378
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.