Bananowo-egzotyczna, rodzynkowo-fantastyczna i ryżowo-dietetyczna słodycz
W słoneczne letnie dni podniebienie często domaga się dania
wyjątkowego, owocowego i... słodkiego ;) Jak zadowolić te zachcianki bez obawy o przybranie na wadze i wielogodzinną pracę w kuchni? Proponuję sprawić swoim kubeczkom smakowym zdrową, ryżowo-owocową niespodziankę :) Oto bohaterowie akcji "Smacznie, zdrowo, pomysłowo":
ryż brązowy
bardzo dojrzałe banany
parę łyżeczek jogurtu greckiego
cynamon
kardamon
wanilia
rodzynki
płatki migdałów
szczypta soli
Przygotowanie:
Przygotować brązowy ryż wedle podanych na opakowaniu wskazówek. Gotowy ryż odstawić, poczekać aż wystygnie.
Większą część dojrzałych bananów ugnieść w misce na jednolitą, lepką masę. Do bananowej masy dodać parę łyżeczek jogurtu greckiego. Masę wzbogacić o przyprawy: cynamon, kardamon, wanilię. Następnie wsypać rodzynki i płatki migdałowe w sporej ilości.
Po wymieszaniu składników należy dodać brązowy ryż w takiej ilości, aby masa nie była zbyt gęsta - powinna być półpłynna. Na koniec wsypać sól, dozując tak, aby danie miało wyraźnie słodko-słony smak. Pozostałą część bananów pokroić w talarki i również dodać.
Wskazówki i uwagi:
Najlepiej smakuje po wcześniejszym schłodzeniu w lodówce i z powodzeniem może służyć za przekąskę lub deser.
Nadesłał(a) Prozerpine,
dnia: 2011-07-02 21:01:19.101
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.