puszka.pl - pysznie!

Bezowo-migdałowa rolada z czereśniami lub wiśniami

Pyszna inna forma bezy.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 8 osób

4 białka
1/2 szklanki cukru
1/2 paczki płatków migdałowych
aromat migdałowy
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu winnego białego

200 g serka mascarpone
400-500 g czereśni bądź wiśni
+ cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

Białka lekko ubijamy na pianę. Dosypujemy cukier i ubijamy przez 5 minut, aż piana będzie sztywna. Dodajemy zmielone w malakserze migdały, połowę aromatu, mąkę ziemniaczaną, ocet i lekko mieszamy.

Nakładamy na dużą foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy na 18-20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Odstawiamy do przestudzenia.

Czereśnie bądź wiśnie przepoławiamy i wyjmujemy pestki. Ostawiamy na sitko aby odciekła woda.

Bierzemy duży kawałek papieru do pieczenia, posypujemy cukrem pudrem i kładziemy na nim ciasto (cukier puder sprawi, że nie przywrze do papieru). Serek mascarpone ubijamy z połową aromatu i rozsmarowujemy na roladzie. Kładziemy czereśnie/wiśnie i rolujemy. Posypujemy cukrem pudrem.

Wskazówki i uwagi:

Podawać schłodzoną ;))))
Nadesłał(a) psiachata, dnia: Jul 2, 2011
Źródło/autor przepisu: monika gorbaczyńska

Twoje zapiski: