100 g mąki
40 g kakao
4 duże jajka
100 g cukru pudru
70 g masła
50 g płatków migdałowych
300 g śmietany kremówki
300 g truskawek
1 torebka cukru migdałowego lub waniliowego
+ duża prostokątna forma 25x30 cm lub większa
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
Mąkę i kakao przesiewamy przez sito. Jajka ubijamy z cukrem pudrem. Do jajek wlewamy powoli roztopione i przestudzone masło, a na końcu mieszamy całość z pokruszonymi migdałami (bardzo mocno zmielonymi w mikserze).
Ciasto wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 15, maksymalnie 20 minut. Kiedy ciasto się upiecze, wyjmujemy je z piekarnika, przekładamy na kratkę (razem z papierem) i przykrywamy wilgotną ściereczką (aby ciasto nie wyschło).
W tym czasie ubijamy śmietanę z cukrem migdałowym i kroimy truskawki w drobną kostkę. Gdy ciasto będzie już przestudzone, ale jeszcze ciepłe, nakładamy śmietanę i truskawki. Ciasto powoli zwijamy odrywając papier od ciasta, mocno ściskamy. Gotową roladę zawijamy jeszcze raz w ten sam papier, na którym była pieczona. Owijamy srebrną folią i formujemy mocno ściskając. Wkładamy ją do lodówki na godzinę.
Wskazówki i uwagi:
Po upływie godziny ciasto wyjmujemy (takie prosto z lodówki nie jest smaczne), kroimy i podajemy z truskawkami. Możemy jeszcze posypać cukrem pudrem.