puszka.pl - pysznie!

Bardzo czekoladowe lody

Wykonałam już mnóstwo domowych lodów i te jako jedyne mi się udały. Nie potrzeba do nich maszynki do robienia lodów - są dość proste, tylko trochę pracochłonne - ale warto - moja rodzina i przyjaciele zajadali się nimi.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 8 osób

150 g ciemnej czekolady (80-85% kakao)
175 g czekolady mlecznej z orzechami (czekolada z kawałkami orzechów, a nie z nadzieniem)
400 g śmietany kremówki (min. 36%)
2 łyżki kakao

mus:
5 dużych żółtek
200 g cukru pudru
100 ml wody

Przygotowanie:

Żółtka jajek ubijamy aż będą puszyste.

Cukier puder wsypujemy do ciepłej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Później wstawiamy na kuchenkę, doprowadzamy do wrzenia i czekamy aż syrop zgęstnieje – syropu nie mieszamy, tylko od czasu do czasu potrząsamy garnkiem. Gotujemy tak około 10 minut.

Do żółtek wlewamy powoli syrop uważając, by nie zrobić jajecznicy. Ubijamy mikserem aż składniki się połączą, a masa będzie błyszcząca – odstawiamy do ostygnięcia.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady - każdą w osobnym naczyniu: nad garnkiem z gotującą się wodą kładziemy miskę z czekoladą tak aby nie dotykała ona wody (bo czekolada zgorzknieje) i rozpuszczamy powoli czekoladę mieszając ją. Proponuję zacząć od rozpuszczenia mlecznej czekolady, bo ona wolniej stygnie. Odstawiamy do ostygnięcia.

Śmietanę kremówkę mocno ubijamy. Do miski z mleczną czekoladą wlewamy 1/3 musu i 1/3 śmietany. Mieszamy i odstawiamy do lodówki.

Gorzką czekoladę mieszamy z pozostałą ilością musu i bitej śmietany i dodajemy kakao. Foremkę wykładamy folią spożywczą tak, aby jej boki wystawały poza foremkę. Do tak przygotowanej formy wlewamy mus z ciemnej czekolady. Wstawiamy krem do zamrażalnika.

Po około 2 godzinach kładziemy mus z mlecznej czekolady i wstawiamy gotowy deser do zamrażalnika.

Wskazówki i uwagi:

Deser musi przebywać w zamrażalniku minimum 10 godzin - najlepiej smakuje następnego dnia. Lody należy wystawić z zamrażalnika na 10 minut przed jedzeniem. Podawać z wiórkami czekolady i świeżymi truskawkami.
Nadesłał(a) psiachata, dnia: 2011-07-02 19:53:12.924
Źródło/autor przepisu: monika gorbaczyńska

Twoje zapiski: