puszka.pl - pysznie!

Chłodnik z buraczków z cebulą i gałką muszkatołową

Wymarzony obiad w upalne dni. Ochłodzi, ukoi i zasmakuje!


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 6 osób

1/2 kg buraków czerwonych
2 opakowania kefiru
1 cebula
sól
pieprz
szczypta startej gałki muszkatołowej
+ 2 łyżki śmietany
+ ew. jajko

Przygotowanie:

Umyte buraczki gotować, aż będą miękkie. Gdy będą gotowe, odcedzić je, obrać i pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać, drobno pokroić i dodać do buraczków. Całość zmiksować z kefirem. Następnie doprawić wedle uznania solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki na minimum godzinę.

Chłodnik podawać polany śmietaną, można też dodać kawałek jajka czy pietruszki.
Nadesłał(a) bams, dnia: Jul 2, 2011
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: