puszka.pl - pysznie!

Chłodnik imbirowo - wiśniowy na jogurcie


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 4 osób

wiśnie – 600 g
imbir – kawałek o dł. 4 cm
sok z cytryny – 1 łyżka
brązowy cukier – 4 łyżki
mielony cynamon – 1/2 łyżeczki
goździki – 6 sztuk
1 szkl. wody
jogurt naturalny - 750 ml

Przygotowanie:

Wiśnie wydryluj, kilka zostaw do dekoracji, a resztę włóż do rondelka. Dodaj starty na tarce imbir, sok z cytryny, cukier, cynamon i goździki zawinięte w gazę - dzięki temu będzie można je łatwo usunąć. Wlej szklankę wody i gotuj pod przykryciem 10 minut.

Usuń goździki i zmiksuj razem z jogurtem. Wstaw do lodówki na 1 godzinę. Udekoruj wisienkami.
Nadesłał(a) mysza88, dnia: Jul 2, 2011
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: