puszka.pl - pysznie!

Bułki

Kuchnia śląska.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

mąka pszenna 400 g
mąka krupczatka 150 g
mleko ok. 1/2 szklanki
drożdże 10 g
cukier 10 g
margaryna 50 g
sól
tłuszcz do smarowania blachy

Przygotowanie:

Mąkę przesiać, wsypać do miski, lekko ogrzać, po czym w środku zrobić dołek. Z mleka, drożdży, cukru i części podgrzanej mąki sporządzić rozczyn, który po wyrośnięciu (10-15 min. w cieple) należy wlać do dołka w mące. Ciasto zarobić, dodać szczyptę soli do smaku oraz stopioną i przestudzoną margarynę. Ciasto dokładnie wyrobić, następnie pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Z wyrośniętego ciasta uformować owalne bułki i ułożyć je na wysmarowanej tłuszczem blasze. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia.

Przed włożeniem do pieca lekko naciąć bułki wzdłuż, zwilżyć mokrym pędzlem z wodą i piec w dobrze nagrzanym piekarniku.

Wskazówki i uwagi:

Z takiego samego ciasta można również wypiekać podłużne bułki kanapkowe. Dla polepszenia smaku można również posypać je makiem.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-09-20 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Przepisy śląskie

Twoje zapiski: